Dobrich Online Виж пълната версия

От общината напомнят, че тече гратисният период за откупуване на гроб

2012-07-04 08:02:32

Община Добрич продължава информационната кампания за възможностите на Гробищния парк. Припомняме, че през април общинските съветници дадоха гратисен период от 6 месеца за откупуване на гроб.

Кампанията стартираминалия месец, след решение на Общински съвет. Тя цели да информира гражданите на Добрич за възможностите на гробищния парк във връзка с изчерпване на местата за погребения. От общата площ на гробището – 265 дка, са свободни едва 12 дка. Годишно се погребват около 1000 души. Изчисленията са, че свободните места ще свършат след около 3 години.  Община Добрич е изправена пред необходимостта да търси нови терени за гробищния парк. 

 

Ежегодно се заделят немалко средства за благоустрояване на нови площи за погребване, но съществуват и много гробни места с изтекъл срок за гробоползване. Над 1000 от тях са запустели, изоставени и без трайни надгробни знаци. Съгласно чл.120 от Закона за местните данъци и такси, за ползване на гробни места над 8 години се заплащат еднократни такси, чийто размер зависи от срока на ползване и е определен в Наредбата за администриране на местните такси и услуги в Добрич. Те се заплащат в административната сграда на Гробищния парк.

 

След изтичането на този срок и в случаите, когато не е заплатена дължимата такса, директорът на общинското предприятие „Обреден дом” е длъжен да предприеме действия за освобождаването на тези гробни места и предоставянето им за извършване на нови погребения. Предприятието има готовност да постави останките на погребаните в общи костници.

 

По този повод Община Добрич стартира кампания за информиране на гражданите за запознаване с проблема и вземане на решение в определен период от време. За тази цел гражданите могат да се информират на място в административната сграда на Гробищния парк всеки работен ден от 8  до 12 и от 13 до 17 часа.