Dobrich Online Виж пълната версия

Съюзът на слепите в Добрич гостува на Окръжен съд – Добрич

2012-07-06 06:24:37

Представители на Съюза на слепите в Добрич се запознаха с услугата прослушване на документ и с работата на Окръжен съд – Добрич.

16 души със зрителни увреждания посетиха Информационния център на Окръжен съд – Добрич, където на компютър е инсталиран софтуерът за синтез на реч „Speechlab 2.0” и изслушаха част от съдебно решение. Желанието на съда е по този начин да запознае хората с увреждания с тази възможност, а те да я популяризират в своите семейства и общност.

Окръжен съд – Добрич получи софтуерния продукт в края на миналата година от Сдружение „Програма за развитие на съдебната система”. Той бе предоставен в рамките на дейностите по Втория план за подобряване на работата на съда, за чиято реализация Окръжен съд – Добрич, бе отличен за втори път като „Съд – Модел”.

Гостуването на Съюза на слепите продължи с разговор за работата на съда със съдия Георги Павлов от търговското отделение на Окръжен съд – Добрич. Той представи структурата на съдебната система, видовете дела, които разглеждат различните съдебни инстанции и съдебните процедури. Съдия Павлов се спря и на взаимодействието на българското правосъдие със съдебните институции на Европейския съюз чрез Европейския съд в Люксембург и Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Обърнато бе внимание на ролята на Конституционния съд по отношение на нормативната уредба на страната и приложението на Европейските регламенти.

Представителите на Съюза на слепите проявиха интерес как се прилагат мерките за неотклонение, за реда за излежаване на наказания и помилвания, каква защита може да се потърси при психическо насилие и други.