Dobrich Online Виж пълната версия

Ново силно земетресение в Япония

2011-03-28 06:15:55

Ново силно земетресение удари Япония.

Земетресение с магнитуд 6,5 разлюля северната японска префектура Мияги. За кратко беше издадено предупреждение за цунами, което вече е отменено. Няма информация за жертви и пострадали. Не са нанесени и щети по атомните централи в района.

Земетресението е регистрирано в ранните сутрешни часове. Силата му е 6,5 по Рихтер, а епицентърът му е само на стотина километра от най-засегнатия от предишните трусове район и на около 7 км дълбочина. Веднага след люлеенето беше издадено предупреждение за цунами. Специалистите очакваха вълни с височина около половин метър и предупредиха жителите на северното крайбрежие да имат готовност за евакуация, но за щастие цунами не се образуваха.

И по-късно опасността от високи вълни беше отменена. Според очевидци, водата по крайбрежието се е разбушувала, но за марко.

Наместването на земните пластове след опустошителното земетресение на 11 март ще продължи дълго и вторични трусове с голяма сила ще бъдат регистрирани до края на тази и през цялата 2012 г., твърдят експерти.

Междувременно усилията по овладяването на ядрената криза около АЕЦ "Фукушума" продължават. Според властите, ситуацията там е под контрол, но остава опасността от стопяване на реактора заради недостатъчното охлаждане.