Dobrich Online Виж пълната версия

Отменят регистъра на договорите за влог на зърно

2017-11-28 09:05:24

Отмяна на Наредбата за реда за водене на регистър на договорите за влог на зърно от регистрирани зърнохранилища предвижда проект на нормативен акт.

В доклада, изготвен от Георги Стоянов – главен секретар на земеделското министерство, става ясно, че Наредбата за водене на такъв регистър е следствие на изискванията на Закона за съхранение и търговия със зърно. Този закон обаче от своя страна е отменен с преходните и заключителните разпоредби на Закона за закриване на Националната служба по зърното. Така на практика съществува нормативен акт, който е създаден въз основа на вече невалиден закон.


Георги Стоянов отбелязва в доклада си до министъра на земеделието Румен Порожанов, че предлаганият проект на Наредба за отменяне на Наредба № 23 от 2006 г. за реда за водене на регистър на договорите за влог на зърно не съдържа разпоредби, транспониращи актове на Европейския съюз.


Отмяната на наредбата би влязла в сила веднага от деня на публикуването й в Държавен вестник. Към момента проектът е публикуван за обществени консултации и мнения и предложения се приемат до 27-и декември.