Dobrich Online Виж пълната версия

Дестилерия за лавандула обгазява жителите на Генерал Тошево

2019-06-18 12:24:21

Дестилерия за лавандула обгазява жителите на Генерал Тошево

Три жалби срещу обгазяване от дестилерия за лавандулово масло са постъпили от граждани в Община Генерал Тошево, съобщи кметът Валентин Димитров. Жителите на един от кварталите се оплакват от непоносим задушлив дим, който е пряка последица от изгарянето на отпадъците на лавандуловия цвят, изваряван в дестилерията до конната база в добруджанския град. Според хората, това се случва системно.


Екоинспектори от общинската администрация и от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна са извършили проверка на място. В града има 3 инсталации за лавандулово масло, но оплаквания от останалите две не са постъпвали, коментира кметът. В предходните години на въпросната дестилерия са издавани предписания за прекратяване на порочната практика, но без резултат. 


За случая е сезирана и Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Добрич. На нарушителите е съставен акт по Наредбата за опазване на земеделските земи, съобщи директорът на пожарната комисар Дарин Димитров. Глобите при първо такова нарушение са от 200 до 500 лв., а при второ - от 500 до 2000 лв., поясни той. 


Очаква се собствениците на дестилерията да бъдат санкционирани още от РИОСВ - Варна и Община Генерал Тошево.


Източник: www.bta.bg