Dobrich Online Виж пълната версия

Добрич отбеляза 95 години от Добричката епопея

2011-09-07 09:33:43

С панахида, минута мълчание в памет на загиналите в битката за Добрич през 1916 година и поднасяне на венци и цветя на Кръст - паметника на загиналите в Добричката епопея, в Добрич бяха отбелязани 95 години от победата в ожесточените боеве за отбраната на нашия град през Първата световна война.

Общоградското поклонение се проведе на Кръст - паметника на загиналите в Добричката епопея през1916 г. Присъстваха областният управител Желязко Желязков, неговият заместник Тодор Георгиев, кметът на Община Добрич Детелина Николова и зам. кметът Иван Колев, комодор Румен Николов - зам. командир на Военноморските сили, представители на политически партии и граждани. Участие взеха и представителни части на Военноморските сили.

 

Отец Стоян Димов отслужи панахида. След нея присъстващите запазиха минута мълчание в памет на загиналите в в тридневните боеве за отбраната на Добрич от 5 до 7 септември 1916 г. На Кръст - паметника на загиналите в Добричката епопея бяха положени венци и цветя от официалните гости и граждани.

 

По-рано днес цветя бяха поднесени от родолюбиви добричлии и на паметните плочи на ген. Иван Колев и ген. Тодор Кантарджиев.

 

След общоградското поклонение бе даден старт на колоездачен и автопоход  „По пътя на Първа конна дивизия под командването на ген. Иван Колев” в чест на 95 години от Добричката епопея от 1916 г. Организатори на състезанието са Община град Добрич, Колоездачен клуб "Добрич – 1905" и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Добрич.  

 

Официалните гости на поклонението 

 

Много патриоти от Добрич отбелязаха годишнината 

 

Кметът на Добрич Детелина Николова 

 

Колоездачите от Добрич се отправиха по стъпките на Ген. Колев и неговата конница