Dobrich Online Виж пълната версия

Юндер Бейтула донесе бронз за България от световното по щанги

2019-09-23 08:05:39

Състезателят на СКВТ „Добруджа“ изненада конкурентите и финишира пети в двубоя след отличните си изяви в група „Б“

До бронзов медал на световното първенство по вдигане на тежести за мъже достигна състезателят на СКВТ „Добруджа“ Юндер Бейтула. Това стана на планетарният шампионат в Патая /Тайланд/, където добричлията направи отлично състезание и заслужено се нареди на трето място в движението изтласкване в кат. до 81 кг.


Юн. Бейтула вдигна последователно 192, 198 и 201 кг, като именно с последния си опит отвя конкурентите си в група „Б“ на турнира. Добруджанецът имаше стабилни изяви и в изхвърлянето, където направи също три успешни опита на тежести от 150, 155 и 157 кг, за да събере двубой от 358 кг. Родният тежкоатлет изстрада успеха, защото според регламента трябваше да изчака на подиума да излязат състезателите в „по-силната“ група „А“. Така след четири часа стана известно, че Юндер печели бронз в движението изтласкване и се класира на престижното пето място в крайното класиране на категорията. Шампион със световни рекорди стана китаецът Лю Ксюаджюн, регистрирал двубой от 378 кг. Юн. Бейтула, заедно с бронзовия медалист от кат. 73 кг Божидар Андреев и останалите  български щангисти се очакват днес по обяд на Летище София, с полет от Патая през Истанбул.


Личният треньор на добричлията в СКВТ „Добруджа“ Тодор Кирчев заяви, че е изключително щастлив от представянето на възпитаника си. Радвам се, че най-сетне Юндер успя да се представи на ниво в световен шампионат, както и поради факта, че получи реализация на вложеният труд през годините в тренировъчната зала, не скри удовлетвореността си наставникът.