Dobrich Online Виж пълната версия

Седми сме в света по пиене на твърд алкохол

2011-09-16 13:21:03

Европейците са най-големите пиянки в света, но Южна Корея е страната с най-много изкъркан алкохол на глава от населението. По отношение на алкохола като цяло българите сме в „златната среда“, но що се отнася само до твърдия алкохол, сме на седмо място и бием дори поляците.

Българите са на седмо място по употреба на твърд алкохол, сочи статистика на Световната здравна организация. Според данните всеки наш съгражданин над 15 години изпива по 10,3 л твърдо годишно (надяваме се, че ако в изчисленията се добавят и малолетните, нивото няма да се вдигне). По този показател изпреварваме дори пиячи с международна известност като поляците.

На първо място по тези показатели малко изненадващо се намества Южна Корея, където на глава от населението се пият главозамайващите 27 литра твърд алкохол. По петите ги следват руснаците, но все пак трябва да се уточни, че съществува разлика между алкохолността на твърдия алкохол, предпочитан при източноазиатците и „братушките".

Според статистиката на СЗО за алкохола като цяло се оказва, че европейците пият най-много, като водачи в това отношение са естонците с 16 литра средно годишно. Следват ги Чехия, Ирландия и Франция, а Германия води на Русия с един литър.

Логично пък, мюсюлманските страни са на последните места по употреба на алкохол. Потвърждава се и старата тенденция жените да пият по-малко от мъжете, а СЗО алармира, че над 20% от хората в трудоспособна възраст се напиват редовно.