Dobrich Online Виж пълната версия

И земеделците излизат на протест

2011-11-28 06:35:58

Земеделските производители в България също излизат на протест. Те са категорични, че няма да блокират гранични пунктове, но предупредиха, че тежките машини може да затруднят движението на някои места.

Очаква се над 3000 селскостопански машини да се отправят към граничните пунктове, както и по основни пътни артерии в страната.

Отправните точки на протестиращите фермери за Южна България ще бъдат граничните пунктове на Капитан Андреево и Лесово. Струпване на селскостопанска техника ще има и на Петолъчката край Сливен, но движението няма да бъде блокирано.

Недоволството в сектора ескалира след гласувания на първо четене бюджет за следващата година, според който има заложени с 230 млн. лева по-малко средства от обещаните за земеделските производители.

Те обвиняват правителството и специално министърът на финансите Симеон Дянков, че ги е излъгал при подписване на фаинансовата рамка преди изборите.

Припомняме, малко преди изборите подписаната рамка вкючваше 570 милиона лева за земеделския бранш.
 Месец преди изборите за президентска и местна власт правителството и асоциациите в сектор „Земеделие" подписаха финансова рамка за 2012 г., която включваше 570 млн. лева за аграрния бранш, което обаче не бе заложено в проектобюджет 2012 г.

Междувременно стачката в Българските държавни железници продължава пети ден. В цялата страна днес в интервала от 08.00 до 16.00 ч. влаковете отново ще спрат в знак на протест срещу намерението на ръководството на БДЖ да съкрати 2000 служители и да спре 150 влака.

Дружествата „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД твърдят, че стачката е  незаконна и ще предявят иск в съда най-късно днес.