Dobrich Online Виж пълната версия

Два автобуса синдикални членове на КНСБ от региона ще се включат в националния протест в столицата

2011-11-30 06:18:00

Основната причина за митинга е несъгласието на хората с увеличението на пенсионната възраст.

2 автобуса със синдикалисти на КНСБ от всички браншове, без изключения отпътуваха тази сутрин в 3 часа, за да се включат в националния протестен митинг-шествие. Той се организира от КНСБ и КТ „Подкрепа” във връзка с преждевременното увеличаване на пенсионната възраст.
Основната причина за протеста е несъгласието на синдикатите с пенсионната реформа, обявена от Министерския съвет, както и с отнемането на клас „прослужено време” при определяне на заплатите. Последните планове на правителството през 2012 г. жените да се пенсионират на 61 години, а мъжете на 64 притесниха много българи, на които им остава малко до пенсия. Синдикатите не одобряват резкия скок на възрастта.
Шествието ще тръгне в 11.30 часа от пл. „Македония” и ще стигне до Народното събрание, където от 13 часа е предвиден митинг. „Имаше изключително много желаещи от добричка област да се включат в протеста.”, сподели за Добрич онлайн регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Тя съобщи, че са се обаждали включително хора, работещи в предприятия, където КНСБ няма синдикални организации,както и безработни. „Хората разбират, че нещата са сериозни и не бива така да се случват, защото пенсионната реформа засяга всички.”, коментира още Василева.
Очакванията на синдикалистите са пред Парламента да се съберат над 20 хиляди души. Те се надяват да бъде възстановен диалогът с правителството и да се чуят аргументите на синдикатите за плавна реформа.