Dobrich Online Виж пълната версия

Днес празнуват пчеларите

2023-02-10 08:23:12

Св. Харалампий е открил чудодейните свойства на меда. Затова се приема и като закрилник на пчеларите.

На празника на пчеларите разговаряме с Петър Петров, председател на сдружение „Български свободни пчелари“ за Тервел.


 


Повече от 20 години Петър Петров се занимава с пчеларство. Превърнал хобито в професия и единствен поминък за семейството му.  


„Първите години работата като пчелар беше много добре. Бях стигнал до 163 кошера. Преди три години обаче голяма част от пчелите загинаха и останах само с пет кошера. Сега отново ги възстановявам, но е много трудно.“, разказва Петров.



По думите му основният проблем е с използването на неразрешени препарати от страна на земеделските стопани при обработка на зърнените култури. И сравнявя времето, когато от пчеларство се е печелило и сега.  „Разликата е огромна. Нямаше отравяне на пчелите преди време. Всички земеделци се съобразяваха, защото знаеха, че зависят от нас. Обаче в един момент се появиха много малки стопани, които използват тези неразрешени препарати и не спазват регламентите за пръскане.  Големите зърнопроизводители си вършат работата съвестно“, допълва още пчеларят.


Нерешените проблеми в бранша накраха пчеларите да обявят, че готвят национален протест. Според Петров ще дадат още малко време на управляващите и ако исканията им не бъдат изпълнени, ще предприемат ефективни стачни действия.


Независимо от трудностите на делника, всички пчелари в Тервелско ще отбележат днешния празник. Жените ще замесят обредните пити, пчеларите ще отидат в храмовете и ще осветят меда, който са добили. А след това  ще разделят между приятели и съседи.



 


Петър Петров пожелава на всички пчелари търпение, защото и то било на изчерпване и по-малко проблеми в бранша.