Dobrich Online Виж пълната версия

От архивите на Галерията: добруджанските художници от 30-те години на миналия век

2023-02-20 08:30:05

По повод 60-годишнината на Художествената галерия в Добрич, нейният екип представя любопитни исторически факти от културния живот на града, известни личности и художници, допринесли за развитието на изобразителното изкуство и галерийната дейност

Добруджанският кръг от художници, оформен около 1930 г., вписван в румънския художествен свят, търпи и западните влияния, но не излиза извън рамките на националната тематика, която авторите възпроизвеждат непрекъснато и целенасочено. Интересен е фактът, че добруджанският художник учи в Букурещ, контактува с европейски образци и приема тяхното влияние, но твори и търси изява на родна земя, като въпреки ужасяващата действителност на денационализираторския румънски режим, си остава българин. 


Изложба на Атанас Попов (1894-1980), организирана в Букурещ през 1929 г., свидетелства за големите творчески успехи на добруджанските художници, предизвиква гордост у добричлии, ласкави отзиви сред румънската критика и привлича вниманието на френски ценители, като публикации за нея се появяват във френски списания.


Атанас Попов твори и работи в много насоки: живопис, театрално дело, сценография. Той е театрален деятел, основател на добричкия драматичен театър, дългогодишен негов директор и режисьор-постановчик.


(По материали от книгата на Мария Паскалева „История на Художествена галерия – Добрич“, каталога на ХГ – Добрич от 1998 г. и архива на галерията)