Dobrich Online Виж пълната версия

Министърът на туризма Илин Димитров: Очакваме 5% ръст в туризма спрямо 2019г.

2023-04-20 10:16:59

„Позитивна е информацията, която получаваме за предстоящия летен туристически сезон. Очакваме ръст от 5% спрямо 2019 година. Нашата основна задача беше да стабилизираме сектора и да имаме известен ръст“, каза министърът на туризма Илин Димитров

Той обясни, че при традиционните пазари се очаква ръст, но се очаква такъв също в Полша, Чехия, Великобритания. Министърът даде пример с пазара на Германия, при който имаше сериозен спад, но сега се възстановява и е с тенденция да надмине с 25% предходната година. Той каза още, че ще апелира към депутатите в НС да подпомогнат бюджета за туризъм, за да бъде осигурено финансиране за чартърни полети.  


„Приключихме успешен зимен сезон – с 9% задминахме нивата от предпандемичната 2019 година. Това е благодарение на устойчивите форми на туризъм – като СПА, балнео и др. Великден също беше успешен, макар и ранен. Хотелите бяха пълни, имаме над над 100 хиляди туристи, които са дошли от чужбина, голяма част от тях са от Румъния, традиционно  по Северното Черноморие“ каза министър Димитров


Илин Димитров обясни за Шенген, че всяко препятствие, което забавя туристите, е проблем за сектора. „Когато границите падат – туризмът се увеличава. С нетърпение очакваме приемането на България в Шенген и това да доведе до увеличаване на туристопотока“.


Министърът каза, че остават броени дни до встъпването на туристическо аташе на България в Турция. Официалното откриване предстои, там ще бъде поканен и турският министър на туризма.


Министър Илин Димитров откри и Националното състезание по професии в сферата на туризма за 2023 г. в Албена. Той каза, че в духа на добронамерено съперничество, талантите от сферата могат да намерят мотивация и да се срещнат с бъдещите си работодатели в лицето на бизнеса и оценяващите ги професионалисти, чрез това събитие.