Dobrich Online Виж пълната версия

Днес е Световният ден за защита на лабораторните животни

2023-04-24 05:03:10

Световният ден за защита на лабораторните животни се отбелязва от 1979 година насам, по инициатива на Международната асоциация срещу болезнените експерименти с животни

Милиони животни умират по време на болезнени тестове, които целят да докажат „безопасността“ на козметични продукти и почистващи препарати всяка година.


От грима и сапуните, през препаратите за почистване  до лекарствата и ваксините, хиляди продукти биват тествани върху зайци, мишки, морски свинчета, кучета и други животни, въпреки факта, че от резултатите няма никакви полза. 


Провеждането на експерименти върху жив организъм (вивисекция) е най-добре развитата форма на организирана, официално призната жестокост към  животните. Тя обаче се подкрепя от най-доходоносните индустрии и мултинационлни корпорации. Вероятно, ако се забрани вивисекцията, ще изчезнат и други форми на жестокост към животните, смятат природозащитниците. Изследвания разкриват, че само 5% до 25% от резултатите от опитите с животни са приложими при лечението на хора. Повече от 85% от данните получени от тестове върху животни се изхвърлят, защото не могат да послужат на никого. Според защитниците на животните няма учен, който да базира лечението на пациентите си на тези резултати.