Dobrich Online Виж пълната версия

Хотелиери, настанили бежанци, чакат парите си от месеци

2023-04-27 10:47:30

Собственици на хотели в Балчик и Кранево, които се грижат за бежанци от Украйна по Програмата за хуманитарна помощ, не са получавали никакви пари за 2023 година

Вчера на свое заседание Министерският съвет прие Решение за изменение и допълнение на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, с което удължи нейното действие до 30 юни тази година. Междувременно хотелиери сигнализират, че последното плащане, което са получили, а именно 15 лв. без ДДС за настаняване без храна, е за месец декември миналата година. Освен това някои от тях очакват парите си и за летните месеци за изхранването на бежанците от 2022 година.


За сложната ситуация споделя Вера Николова, която до 21 април е имала в базата си хотел „Фрегата“ в село Кранево бежанци, от които там ще продължат да живеят със семействата си само тези, които е наела на работа. По думите й тя има да получава вече повече от 100 000 лв. и се е наложило да изтегли кредит, за да покрива ежедневните си разходи. Вера Николова е озадачена и от липсата на каквато и да е комуникация с Националния кризисен щаб и обяснение за причината за това забавяне от четири месеца. 


В хотел „Наслада“ в Балчик Александра Джафарова се грижи за 50 бежанци, повечето от които възрастни хора. „Те веднъж са изживели стреса да напуснат разрушените си домове, не зная дали ще преживеят ново преместване“, споделя тя. Тревогата й е от натрупването на неизплатени суми за четири месеца, като междувременно те допълват финансирането не само за настаняване, но и за изхранването на бежанците. „Грижим се за тях максимално, за колкото имаме възможност, но не можем да оставим тези хора без подслон“, допълва Александра Джафарова. По думите й всички необходими документи са изпратени, но защо се бави плащането информация няма. 


В хотел „Добруджа“ в село Кранево Люцкан Малджиев има настанени 42-ма бежанци. От лятото на 2022 година той има неизплатени суми за изхранването им за сумата от около 100 000 лв. Последното плащане по програмата той е получил за месец декември миналата година. За четирите месеца на 2023 година са се натрупали още 70-80 000 лв. „Плаща ни се само за настаняване, изхранваме ги за наша сметка, защото тези хора при нас нямат никакви доходи и въпреки това, парите ни се бавят“, споделя той. Той също се справя със сложната ситуация със собствени средства, като от другите му бизнеси финансира хотела си, за да имат хората подслон, храна и вода. С възмущение той припомня, че в началото на бежанската криза лично са му звъннали от Националния щаб с молба да отвори базата си и той е реагирал незабавно. За сметка на това държавата не изпълнява поетите ангажименти към него и колегите му и ги е оставила да се справят кой както може.


Хотелиерите настояват да получат забавените си плащания в най-скоро време, тъй като те се подготвят и за настъпващия летен туристически сезон.