Dobrich Online Виж пълната версия

Приключи приемът на проекти за енергийно обновяване на сгради, предоставящи услуги в областта на културата и спорта

2023-04-29 05:41:31

В рамките на определения срок, експертен екип на община Крушари успя да подготви и внесе два проекта по целевата програма. Предложени са за основен ремонт при прилагане на активни мерки за енергийна ефективност читалищата в селата Полковник Дяково и Коритен. Ремонти на съществуващите сгради не са правени от 80-те години на миналия век

Като обществени организации, съхранили и ревностно пазещи културата на местните общности, дейността им е насочена към всички членове на малките населени места. В проектите са включени дейности за прилагане на устойчиви интегрирани високоефективни енергийни мерки за подобряване енергийните характеристики на сградите на двете читалища, както и дейности за осигуряване на достъпна архитектурна среда. Реализирането на проектите ще увеличи дела на обновената и енергийно ефективна нежилищна инфраструктура на територията на общината и ще намали разходите за енергопотребление чрез постигане на спестявания на първична енергия. Планираните дейности включват основно топлоизолиране на външни стени, покривни и подови конструкции, подмяна на стара дограма, нова система за осветление и отопление, подмяна на всички стари осветителни тела.


Общата стойност на предложението за изпълнение на инвестицията възлиза на 1 349 046 лв.


Читалищата са и ще останат уникална форма за свободен достъп на хората от малките населени места до културна дейност, библиотечен фонд, място за неформално общуване в благоприятна публична среда.


Хората от малките населени места заслужават грижа и внимание за доброволната си дейност по опазване на култура, фолклор и национална идентичност.