Dobrich Online Виж пълната версия

Рибари са в протестна готовност заради ограничен достъп до залива „Болата“

2023-06-20 13:40:13

Недоволството им е продиктувано от публикуван днес видеоклип в социалните мрежи, на който се вижда полицейски автомобил, който е паркирал на пътя и не допуска други превозни средства с лодки и колесари

С редакцията на Добрич Онлайн днес се свързаха недоволни рибари, които за пореден път се притесняват, че достъпът им до залива „Болата“ е или може да бъде забранен. Те споделиха, че тази сутрин полицейски автомобил е бил застанал на пътя ,водещ до залива и е заявил, че автомобилът с лодката няма да бъде допуснат. Според рибарите това за тях е огромен проблем, тъй като единствено на "Болата" те могат да пуснат лодките си във водата. В противен случай това може да стане на платеното място за това в "Златни пясъци", което е на разстояние от около 40 км от нос Калиакра. 


Наша проверка установи, че подобна заповед не е издавана. От Областната управа ни отговориха, че там не е постъпвал никакъв документ, който да ограничава дейността на рибарите. От пресцентъра на МОСВ също заявиха, че те не само не са издавали подобна заповед, но и не е в тяхната компетенция да го направят. От ОД на МВР признаха, че по сигнали за спрени превозни средства върху пясъчната ивица на залива е изпратен екип, който да направи проверка и да състави констативни протоколи, ако бъдат установени нарушители, но не са издавали заповед за недопускане на рибарските лодки. 


Рибарите са категорични, че ако проблемите продължат, те ще преминат отново към протестни действия със затваряне на пътя от село Българево към нос Калиакра.