Dobrich Online Виж пълната версия

"Илюзорна" изложба живопис на Стефан Хаджи-Николов се открива днес в Каварна

2023-06-21 14:04:19

Галерия „Арт Маркони” ще открие новия сезон на съвместни изложби с галерия „Христо Градечлиев” с представянето на Стефан Хаджи-Николов

Стефан Хаджи-Николов е роден 1955 г в Скопие, Северна Македония. Завършва Академия за подготовка на преподаватели по живопис 1975 г в Скопие. Член на Съюза на художниците на Македония от 1984 г. Цени българската живописна школа и не пропуска възможността да представя свои изложби в България /София, Пловдив и най-вече Варна/. Последните десет години, ежегодно гостува в галерия „Арт Маркони”. Носител е на над 15 престижни, национални и международни награди, като най-ценното признание за него са: 2015 г- Национална награда за цялостно творчество „23-ти Октомври” и 2017 г- Награда на Скопие „13 –ти Ноември”. Живее и работи в Скопие, Северна Македония.


В изложбата „Илюзорно са включени платна от гостуванията му през 2021 и 2022 години. Ефирни, преливащи свободно един в друг, цветни облаци изграждат фантастични композиции. С поредната си изложба Стефан Хаджи-Николов отново ни приобщава към своя красив, изразен свят. Неговите живописни мандали приканват към съзерцание и смирение. И тогава отпуснатите ни сетива могат свободно да направят своите връзки, да „разчетат” ненатрапчивия алгоритъм, създаващ нова вселена от усещания. Тя е далеч от стресиращия медиен поток, от напрежението на ежедневието. Тя е живителен калейдоскоп, завихрящ плавно потоци светлина, пронизани от разноцветната палитра на авторовото цветоусещане. Танцуващите цветни петна се докосват нежно, преливат едно в друго или мощно избухват в колоритен фойерверк.