Dobrich Online Виж пълната версия

МИГ Тервел-Крушари ще финансира проекти за неземеделски дейности

2023-06-22 06:06:13

Местната инициативна група „Тервел-Крушари“ стартира четвърти прием на проекти за инвестиции в неземеделски дейности при общините Тервел и Крушари. Общият бюджет по приема е 37 600 лв.

По предходните приеми на подмярката са финансирани общо 9 проекта за оборудване на стоматологични кабинети и оптика, подобряване на материалната база на автосервизи, разкриване на киносалон, както и за повишаване на конкурентоспособността на местните предприятия. 


И през текущия прием, ще могат да кандидатстват регистрирани земеделски стопани или микро предприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. За да са допустими е необходимо минималният стандартен производствен обем на земеделското им стопанство да е не по-малко от 8 000 евро. Задължително изискване е кандидатите да имат постоянен адрес или седалище и адрес на управление на територията на общините Тервел и Крушари, и да осъществяват дейностите по проекта на същата територия.


Размерът на безвъзмездната финансова помощ е от 1 400 лв. до 37 600 лв. Общата стойност на проекта трябва да е в границите от 2 000 лв. до 390 000 лв., като подпомагането е до 70%. За дейности за обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги финансовата помощ е до 5% от общите допустими разходи. Разликата между пълния размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и размера на безвъзмездната финансова помощ се осигурява от кандидата.


Ще се подкрепят инвестиции в производство и/или продажба на неземеделски продукти, развитие на услуги във всички сектори (образователни, счетоводни, одиторски и здравни услуги; грижи за възрастни хора или хора с увреждания и др.), обновяване на туристически обекти (с до 20 помещения за настаняване), развитие, популяризиране и рекламиране на  туристически услуги и други.