Dobrich Online Виж пълната версия

Програма достъп до информация против предложените в последния момент промени в законопроекта за изменение в ЗДОИ

2023-06-22 12:12:01

На 14 юни 2023 г., без обществено обсъждане и оценка на въздействието, девет народни представители внесоха предложения за изменение и допълнение на ЗДОИ, които будят изключително голямо безпокойство, информират от неправителствената организация

Програма достъп до информация внесе становище, подкрепено от още 26 авторитетни неправителствени организации, в Комисията за пряко участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество към 49-то Народно събрание относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация (ЗИД на ЗДОИ).


ЗИД на ЗДОИ,  внесен от Министерския съвет, бе приет на първо гласуване от Народното събрание. Той е внесен за обсъждане и приемане за пореден път в рамките на последните 3 години. Основната му цел е да бъде въведена най-после в националната правна система Директива (ЕС) 2019/1024 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2019 година относно отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор.


На 14 юни 2023 г., без обществено обсъждане и оценка на въздействието, девет народни представители внесоха предложения за изменение и допълнение на ЗДОИ, които будят изключително голямо безпокойство.


Според ПДИ, подкрепена от авторитетни представители на гражданското общество и журналистиката, предложените промени са в нарушение на Конституцията  и ограничават правото на достъп до обществена информация.


Като водеща неправителствена организация в областта, ПДИ представя в становището си следните конкретни възражения, които са в нарушение на Конституцията и международните стандарти и правото на Европейския съюз:


Предложението заявителите да посочват изрично своя единен граждански номер (EГН)


Изискването за преценка на "правен интерес" и "членство в местната общност".


Изключването на първични счетоводни документи от обхвата на понятието „обществена информация".


Становището на ПДИ е подкрепено от водещи неправителствени организации като Асоциация на европейските журналисти - България, Съюза на издателите, Български хелзински комитет, Институт за пазарна икономика, Прозрачност без граници, Антикорупционен фонд, Съюза на съдиите, БИПИ и много други.


Разглеждането на законопроекта от Комисията за пряко участие на гражданите и заимодействието с гражданското общество е насрочено за 22 юни 2023 г.