Dobrich Online Виж пълната версия

Кукленият театър с ново представление “Вълшебното магазинче" по Доналд Бисет

2023-06-22 13:15:06

Режисьорът на пиесата Лео Капон казва, че нейната цел е да освободи децата и тяхното въображение

Днес за пръв път е изнесено новото представление от репертоара на Кукления театър. Режисьорът Лео Капон разказа, че по време на първото представление, за актьорите е било интересно да чуят реакциите на децата. Той смята, че пиесата е от особена стойност, заради посланията в нея. 


“Според мен Бисет е от малко позабравените автори, а всъщност е уникално интересен. Прочитайки го отново, по някакъв начин, го открих в по-различен аспект. Затова си позволих да направя не конкретна приказка, а общото си усещане от всичките приказки, събрани в сборника “Небивалици” и да засегна теми, които са важни - за въображението, за самотата, за общуването.  


Пиесата е за намръщен, самотен човек, който с помощта на въображението и вълшебствата, които се случват в магазина му за шапки, започва да се усмихва. 


Лео Капон обясни, че начинът на игра е по-особен и далеч от лесен за изпълнение. В представлението елементите са много, куклите са стандартни, а има и такива, направени от платове и шапки. 


Бисет не е стандартен автор, според режисьора: “Подтиква те към разсъждения за да откриваш сам, докато четеш и гледаш”.  


Капон напомни и за цитата на Астрид Линдгрен, чието послание е, че всичко, което се случва, първо се е случило в нечие въображение и допълни ”...затова смятам, че въображението е един от основните двигатели на формирането на човека и то трябва да се провокира още в най-ранна му възраст и да не се възпира".   


“Така че тази пиеса сме я правили с такава мисъл - да освободим децата и тяхното въображение, и да не го спираме с правила и забрани”, заключи режисьорът. 


Новата пиеса може да бъде гледана утре (23 юни) от 18:00 часа, както и в неделя (25 юни) от 11:00 часа.