Dobrich Online Виж пълната версия

Окръжният съд в Добрич отложи дело за убийство поради неизпълнена съдебна поръчка

2023-06-23 09:17:12

Делото е срещу двама германски граждани, обвинени в предумишлено убийство

Неизпълнена молба за международна правна помощ доведе до отлагане на дело, образувано по обвинителен акт срещу двама германски граждани. Подсъдимите Р. К. и Т. К. – баща и син, са обвинени за това, че на 20 октомври 2021г. в с. Соколово, общ. Балчик, обл. Добрич, умишлено са умъртвили свой сънародник, като убийството е било извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. Двамата подсъдими и жертвата на престъплението живеели в село Соколово.


Окръжният съд отложи делото поради неизпълнена съдебна поръчка за призоваването и връчването на процесуални книжа на трима близки на починалия, явяващи се пострадали от престъплението лица, които са германски граждани с постоянно местоживеене в родината си. Молбата за международна правна помощ беше изпратена до компетентните германски власти с цел уведомяване на пострадалите за предмета на образуваното дело, за насроченото разпоредителното заседание и възможността до началото му да се конституират като частни обвинители и граждански ищци, както и за това, че след приключването на процедурата губят тази възможност. Нередовното им призоваване е процесуална пречка за даване ход на разпоредителното заседание по делото.


Съдът разпореди да бъде отправено повторно запитване до прокуратурите по местоживеене на лицата относно получаването, образуването в дела, разпределението, приемането за изпълнение и реализирането на заявеното с молбите призоваване и връчване на процесуални книжа на германските граждани. Пострадала от деянието се явява и съпругата на починалия, която беше редовно призована и се яви в съда.


Следващото съдебно заседание е насрочено за 14 юли 2023г., от 10.00 часа.