Dobrich Online Виж пълната версия

Уловът на рапани и изграждането на рибарско пристанище в Шабла се обсъдиха на среща в морския град

2023-06-23 10:02:42

В срещата участие взеха представители на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море (ГКРСМ) и местни рибари

На 22 юни 2023 г. Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море (ГКРСМ) покани на среща рибари от Общината, занимаващи се с улова на рапани. 


Срещата се осъществи със съдействието на община Шабла и Местната инициативна рибарска група (МИРГ) Шабла – Каварна – Балчик.


Константин Петров от Генералната комисия по рибарство приветства присъстващите в залата, сред които бяха кметът на община Шабла Мариян Жечев, кметът на с. Българево Георги Янев, доц. д-р Елица Петрова –директор на Института по рибни ресурси (Варна), Юли Райков и Руси Атанасов също от Института във Варна, Хюсеин Йозбелгим от ГКРСМ, представители на риболовно сдружение „Черноморски изгрев“ Варна, Атанас Чолаков – началник сектор „Рибарство и контрол“ към ИАРА-Добрич и инспектори към ИАРА от Дуранкулак, Шабла и Каварна.


Кметът на Община Шабла Марян Жечев изрази задоволството си, че срещата се провежда именно в Шабла, защото по думите му, „важна е чуваемостта на всички заинтересовани страни“.


Доц. Елица Петрова разказа за изследователските програми, върху които работи Институтът във Варна, за да се опази националното ни рибно богатство.


Присъстващите поставиха пред Константин Петров своите проблеми, с които се сблъскват ежегодно и дадоха предложенията си, за да има улов на рапани и след тях за идните поколения. Те поискаха да се компенсира дребния улов на рапани, да има барокамера, която да се използва при нужда от водолазите, както и да се обявява едновременна забраната за улов на калкан, миди и рапани.


По-смели желания бяха изграждането на рибарско пристанище в Шабла, така необходимо за занимаващите се с риболов и задължителното поставяне на бутилка с кислород във всяка лодка.