Dobrich Online Виж пълната версия

Община Добрич е готова с промяната по линиите на новата транспортна схема

2023-06-26 11:17:22

Комисия, свикана със заповед на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов, разработи промените, наложени от множеството постъпили от граждани жалби

Новата транспортна схема на Добрич ще разполага с една линия допълнително за жителите на квартал „Балик“, ще бъдат променени и някои от спирките, а по малките улици вече ще се движат само автобуси с подходящи за инфраструктурата размери. Въвежда се и нов график за някои от линиите, като интензитетът ще е по-голям. Сред основните промени е и фактът, че вече всички линии ще работят и през почивните дни – събота и неделя.


По думите на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов всеки град, който въвежда нова транспортна схема, изпитва първоначално трудности и се налагат периодично промени, за да стане тя максимално удобна за ползвателите. „Ние гледаме на транспортната схема като на жив организъм и бяхме наясно, че ще се наложат промени и това е нормално“, посочи Йорданов. Той изрази убедеността си, че транспортната схема не е само лоша, нито само хубава и с промените са се съобразили с около 90% от изразеното мнение на гражданите от техните жалби. 


Председателят на Постоянната комисия по транспорт и екология към Общинския съвет в Добрич Ивайло Петров представи и конкретните промени, които ще бъдат подложени на гласуване. Той увери, че вече всички линии ще функционират и през почивните дни. Минимумът на интензивността на линиите през работната седмица ще е между 20 и 25 минути. Това ще се подсигури с включването на още автобуси, като ако до този момент три са обслужвали една линия, то сега ще са четири автобуса. Въвежда се и изцяло нова линия, която е наречена 10А и всъщност е познатата за хората стара линия 213. 


Зам.-кметът Росица Йорданов пое ангажимента, когато всички промени бъдат окончателно одобрени от Общинския съвет и влязат в сила, да бъде направена мащабна информационна кампания. Ще се изготвят нови маршрутни разписания, ще се изработят табели с разписанията и имената на спирките. Росица Йорданова обяви и че предстои Община Добрич да кандидатства по проект, който ще осигури финансиране за осветеност на спирките от градския транспорт. 


Промените ще бъдат предоставени като информация на общинските съветници и ще бъдат гласувани на заседанието им през месец юли. „Спазвайки законовата рамка, ние няма да губи никакво време и през юли ще предложим на Общинския съвет да гласува промените, които удовлетворяват на 90% постъпилите жалби“, категоричен беше Йордан Йорданов.