Dobrich Online Виж пълната версия

Местната власт настоява за спешни мерки от държавата относно опашките от камиони при ГКПП Кардам

2023-07-05 06:54:34

Засиленият трафик през ГКПП Кардам образува опашки от тежкотоварни автомобили от няколко километра, които причиняват редица неудобства за местните жители

Вече трета година по двулентовия път, водещ до граничния пункт с Румъния, стоят табелите за път в ремонт. От години се говори и за нуждата от изграждането на буферен паркинг, уширение на пътя или въвеждането на обходен маршрут, но нищо от това не е осъществено. На парламентарния контрол от миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков отговори на въпрос, поставен от депутата от БСП Мая Димитрова дали се предвижда изграждането на буферен паркинг. По думите му към момента в Агенция пътна инфраструктура няма разработена стратегия за буферни паркинги, базирана на прогнозите на трафик анализи и потенциалните тесни места, които биха могли да затруднят движението. „От 2022 г. насам не е разработван такъв стратегически документ. Към настоящия момент решение с изграждането на буферен паркинг от страна на държавата в следващите месеци на Кардам е невъзможно“, посочи министър Цеков. Според него вариант е това да бъде направено от местната власт, тъй като би могло да стане по-бързо. 


Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров заяви, че политическата нестабилност в държавата през последните две години е довела до прехвърлянето на този проблем от едно правителство на друго, както и че отговорността върху републиканската пътна мрежа да бъде прехвърляна на местната власт е немислимо решение на проблема. „Мисля, че най-разумното решение е да няма паркирани автомобили в населените места. Да не говорим, че извън населените места трябва да има и химически тоалетни, и повече кошчета, а защо не и служители на АПИ, които да глобяват шофьорите, които замърсяват. Проблемът е много по-дълбок, не може да се реши на местно ниво“, категоричен е Валентин Димитров.


На този етап хората настояват поне за въвеждането на организация от страна на полицията, така че камионите да не паркират и да почиват в рамките на населеното място, тъй като те блокират движението в селото, създават опасност от произшествия и замърсяват.