Dobrich Online Виж пълната версия

Жители на Каварна, Белгун и Септемврийци протестираха срещу липсата на автобуси

2023-07-06 12:33:13

Около 40 души се събраха сутринта и преминаваха непрекъснато на пешеходна пътека в знак на недоволство

От две години няма автобуси в община Каварна, каза за Добрич Онлайн бившият кмет Цонко Цонев, инициатор на гражданското недоволство.  По думите му Каварна е единствената община в областта, която не може да осигури транспорт от селата до общинския център. „Хората не могат да дойдат да си купят лекарства“, възмути се Цонев.


Още вчера, след обявяване на протеста, от общината публикуваха на Фейсбук страната си информация защо няма транспорт. „В общината има достатъчно на брой транспортни фирми с достатъчен брой транспортни средства, които отказват да извършват превозвачески услуги на територията на общината. Проблемът в основата си е породен от намаления брой на живущите в малките населени места, което води до намален пътникопоток по линиите от Общинската транспортна схема. Намаленият пътникопоток води до липса на интерес от транспортните фирми да изпълняват редовните линии на обществения транспорт. Т.е.  те не печелят и не е рентабилно за тях да участват в търговете, които общината отваря, за да осигури транспорт“ , се казва в коментара  на Община Каварна.


В групата „Катунът на Каварна“ Цонев коментира, че „едната цел беше постигната още вчера, от понеделник, ще има автобус за морето. Втората цел, възстановяване на автобусните линии до селата, явно, ще се осъществи, след изборите през октомври“.