Dobrich Online Виж пълната версия

Камбаните от мемориала на Адмирал Ушаков са открити и ще бъдат върнати на музея в Каварна

2023-07-11 07:54:07

По информация на Добрич Онлайн след подаден сигнал към полицията камбаните са открити в пункт за черни и цветни метали във Варна, откъдето е и самият извършител

Камбаните, изчезнали от мемориала на Адмирал Ушаков в края на миналата седмица са вече открити. След приключване на досъдебното производство, камбаните ще бъдат върнати на мястото си. Извършителят е освободен. 


Изглежда кражбата е извършена през нощта. Предполага се, че извършителят първо е огледал мястото и после е демонтирал камбаните. 


„Ние ги заваряваме буквално върху стойките на които се монтират, за да бъдат много трудно демонтирани от мястото си. Най-вероятно са използвали средства, с които да бъдат разрязани, закъсани заварените части, за да бъдат демонтирани камбаните" - обясни директорът на историческия музей в Каварна Пенко Георгиев.


От историческия музей планират да закрепят камбаните по-здраво и да инсталират видеонаблюдение. 


От Районната прокуратура в Добрич информират, че е привлечен към наказателна отговорност 46-годишен мъж от Варна. Той е обвинен за това, че противозаконно е демонтирал с техническо средство и откраднал 13 бронзови камбани, които били елементи от издигнат на нос Калиакра мемориал. 


При претърсване и изземване в дома и в автомобила на М.Т. били намерени част от откраднатите камбани. Останалите са открити в пункт за изкупуване на цветни метали. Камбаните са иззети и предстои да бъдат възстановени.


Работата по доказване и документиране на извършеното деяние продължава под надзора на ТО Каварна при Районна прокуратура – Добрич.