Dobrich Online Виж пълната версия

Джаз с електронни мотиви ще представи певицата Мирослава Кацарова в Зеления център в Шабла

2023-07-13 07:57:15

Концертът ще се проведе на 20 юли от 19.00 часа в Зеления образователен център в Шабла

Джаз певицата Мирослава Кацарова ще зарадва публиката в морския град с нова концертна програма, която смесва джаз и електронни мотиви – BLUETRONIC. Триото се състои от Мирослава Кацарова - вокал/ текстове, Мирослав Турийски - пиано/ кийборд/ аранжименти и Младен Димитров - барабани/ перкусия/ програминг.


Мирослава Кацарова е една от най-интелигентните джаз певици в България, със специфична и отличителна вокална фраза, с много богат и пъстър глас. Нейната любов и вкус към джаза се разгръща в различни посоки. Тя е автор и водещ на две предавания по Джаз ФМ радио - Desafinado и Singin’n’Swingin’, а от девет години насам е организатор и основен селекционер на един от най-ярките джаз фестивали у нас PLOVDIV JAZZ FEST. Като джаз вокалистка е подкрепена през годините от някои от най-добрите джаз музиканти - Румен Тосков - Рупето, Христо Йоцов, Веселин Веселинов Еко, Теодосий Спасов, Антони Дончев. А през последните години е в активна и много продуктивна колаборация с пианиста и композитора Мирослав Турийски. Освен четирите й самостоятелни албума (Бяло в бяло 2001; Vuelvo Al Sur 2012; My CINEMA 2016; ТЕМЕНУЖЕНА 2021), в които освен на български език пее още на 4 езика, тя реализира множество концептуални концертни програми като например: Singin’n’Swingin’ 2013, посветена на класическия вокален джаз, Desafinado 2016, посветена на латино джаза и боса нова, Blue Moon: Songs of Billie Holiday 2015, отбелязваща 100 години от рождението на Лейди Дей, April in Paris 2018 с песни изцяло на френски език, аранжирани за джаз квартет и струнен квартет, Imagine, специална програма със симфоничния оркестър на Опера Пловдив, The New Standards 2017, вдъхновена от съвременното песенно изкуство, CINÉMA 2014 само с филмова музика основно от европейски филми.


Тази година тя реализира нова концертна програма BLUETRONIC, с която обръща поглед към електрониката и джаза по идея на дългогодишния й сценичен партньор Младен Димитров, известен още DJ Mr. Moon.


Заглавието BLUETRONIC подсказва, че можем да очакваме аранжименти с активното електронно звучене на песни от и на Мирослава Кацарова. „Иронично“, „Уча се да бъда с теб“, „Чудеса“, „Път към безкрайното лято“, „Парфюми“, „Летни улици“, „Боса нова за нея“ ще бъдат сред песните, който концертът ще включва. Също така обаче ще чуем кавър версии на Dance Me to the End of Love на Ленард Коен и Teardrop на Massive Attack. Създаването на реаранжирани песни с много електроника и нови бийтове е основно по идея на Младен Димитров и е реализирано в компанията на Мирослав Турийски.


„Ще чуете и някои обичани от нас песни, които Миро и Младен тук-там са „поотровили“ с дръзки рехармонизации. Трониката е синя заради Блу тоновете, които хармонията все пак предполага, а и заради любовта ми към провлачената вокална фраза, белязана от вродената ми тъга. Но песните и аранжиментите са много светли и ведри, сътворени в процеса на репетиции. Младен Димитров, чието алтер его е DJ Mr. Moon, се е погрижил да подреди атмосферни звуци, генерирани електронно, допълващи хипнотичните ритми, които сам ще си изсвири акустично“, разказва Мирослава Кацарова.