Dobrich Online Виж пълната версия

20-ти юли - Международен ден на шахмата

2023-07-20 05:48:03

Международният ден на шахмата се отбелязва на 20-ти юли от 1966 година в чест на годишнина от основаването в Париж през 1924 година, на Международната шахматна федерация (FIDE), която има над 160 страни членки

Международната структура е изградена  от националните шахматни организации и отговаря  за организацията на шахматни шампионати на международно и континентално равнище. Организира Шахматните олимпиади и международните шахматни шампионати, пресмята персоналния рейтинг на шахматистите ЕЛО, дефинира шахматните правила, дава званията занаятчия, интернационален занаятчия и гросмайстор за мъже и дами и назначава съдиите.


ФИДЕ е учредена на 24 юли 1924 година в Париж. През 1989 година е приета за интернационална организация, а през 1999 година и от Международния олимпийски комитет (МОК).


От 1995 година насам президент на ФИДЕ е Кирсан Илюмжинов, който е и президент на Република Калмикия.


През 1972 година бюрото на БФШ (Българска федерация по шахмат) е изправено пред алтернативата да остави в ЕРСК остарялата система или да се съобрази с възприетата към този момент от ФИДЕ. След разисквания и спорни отзиви системата за самостоятелните коефициенти е въведена като компромисен вид. За спортните звания са признати самостоятелни коефициенти, а за всеобщия шахмат остават условните индикатори. Така БФШ става първата национална федерация, която възприема системата на проф. Ело за самостоятелни коефициенти. През миналите години организацията и отчетността на системата ЕЛО у нас се утвърждава.