Dobrich Online Виж пълната версия

Село Челопечене празнува: богата фолклорна програма и песните на Симона Загорова

2023-07-22 15:15:19

Село Челопечене отбеляза своя празник и 100 години от създаването на НЧ „Искра – 1923"

Празникът е открит от председателя на читалищното настоятелство Петранка Стоянова.  Информация за история на стогодишната културна институция, създадена в началото на миналия век изнесе секретарят на НЧ „Искра – 1923“ Марийка Алексиева. 


Кметът Елена Балтаджиева поздрави местни и гости за празника, като им пожела да продължават да пазят и предават самобитната духовна култура, народни традиции и памет, съхранявани през годините. 


„Днешният празник е за всички читалищни деятели, състави, ръководители и съмишленици, които не жалят своя всеотдаен труд, за да изразят чрез таланта си богатството на нашия добруджански и български дух“- заяви кметът Балтаджиева в обръщението си.


За двойния повод Община Каварна и кметство село Челопечене подготвиха богата фолклорна програма, участие в която взеха местни любители и самодейни певчески състави към читалищата от селата Видно, Могилище, Вранино, Септемврийци и село Селце.


В ревю на автентични народни носии местни девойки показаха оригинални одежди, пресъздаващи уникалните елементи на традиционното женско облекло от различни етнографски области. Автентичните облекла са собственост на частни колекционери, а представянето им на празника се организира от художника Славян Стоянов, който е родом от село Челопечене. 


Фолклорна китка побра изпълненията на танцьорите от ДФТШ „Орисия“ и ФТК „Мераклии“, град Каварна. Празничният за село Челопечене ден завърши с концерт на певицата Симона Загорова.