Dobrich Online Виж пълната версия

ОС даде съгласие на част от улиците, които подлежат на ремонт да бъдат подменени и водопроводите

2023-07-25 12:24:43

По време на дебатите стана ясно, че кредитът от 10 милона лева, изтеглен от общината за ремонт на улици, няма да стигне за всички планирани

Общинският съвет на Добрич даде съгласие да се направи промяна на предназначението на дългосрочния дълг за реализация на инвестиционен проект  „Основен ремонт и рехабилитация на улици и тротоари в град Добрич“, като се допълни, че средствата от кредита ще могат да се използват и за подмяна на подземната инфраструктура.


Това стана от втория път, след като докладната внесена от Кмета на общината при първото гласуване не бе приета. След прегласуването предложението  бе прието с 21 гласа „за“, 1 против и 10 въздържали се.


Преди да се стигне до това, предложението предизвика дълги дебати в залата. Арх. Емилия Добрева, председател на Постоянната комисия по устройство на територията, обяви, че Комисията не подкрепя включването на подземната инфраструктура в кредита. И допълни, че е необходимо преди да пристъпи към асфалтиране е необходимо да бъде подменена и подземната инфраструктура, но не и с пари от кредита. Според арх. Добрева средствата общината трябва да набави от други източници.


Иво Пенчев попита колко от кредита вече е усвоен. 


Йордан Йорданов разясни, че към момента около 4 милиона от кредита не са усвоени. И даде примери къде е наложително преди да се пристъпи към асфалтиране да бъдат подменени водопроводите. „Ул. „Ген. Колев“ е направена до ул. „Захари Стоянов“, защото водопроводът от „Захари Стоянов“ до бул. „3 март“ е изключително компрометиран. Водопроводът по „Трети път“ също трябва да се подмени. След като започна подмяна на бордюри и обследване на трасето, се наложи смяната му. Ул. „Хан Тервел“, няма логика да я асфалтираме и  после да копаем за водопровод.  Ул. „Вардар“ също е в тежко състояние“, обясни пред съветниците Йорданов. За подмяна на водопроводите на тези улици са необходими около 1 200 000 лева, а Общината няма откъде да ги намери тези пари, допълни още градоначалникът.


Зам.-кметът Пенчо Керванов уточни, че до момента от предвидените 69 улици, които трябваше да бъдат ремонтирани със средства от дълга, 34 са направени. В залата не стана ясно обаче колко колко и кои от тях няма да бъдат ремонтирани.