Dobrich Online Виж пълната версия

Прокуратурата отхвърли жалбата на общинските съветници от ГЕРБ и ПП относно законността на началото на ремонта на центъра

2023-07-27 07:38:02

Прокуратурата отхвърли жалбата на група общински съветници от Добрич относно законността на решение на ОбС за започване на първия етап от ремонта на централната градска част на град Добрич

Жалбата е образувана по сигнал от Велислав Даскалов /ПП/ и съветниците от групата на ГЕРБ-СДС в местния парламент Емил Бърдаров, Камелия Йорданова, Детелина Николова, Иво Пенчев и Павлин Тодоров, относно решение на ОС №49-1 на ОС, взето на заседание на 30.05.2023 год. В сигнала е изложено становището, че решението на ОС е незаконосъобразно и се иска неговата отмяна.



 


Решението на ОС касае отпускането на авансови средства за за започване на първия етап от ремонта на централната градска част на град Добрич. То е подкрепено от 23-ма съветници, 7 са гласували против и 8 са се въздържали.


„При преценка налице ли са основания за отмяна на Решение 49-1/20.05.2023 год. На Общински съвет гр. Добрич не са установени законови нарушения при приемането му. Решението е прието при необходимия кворум и мнозинство на общински съветници. То касае даване на разрешение на кмета на община гр. Добрич за усвояване на средства от дългосрочен дълг за реализация на проект, за поемането и начина на усвояване на който общинския съвет е дал разрешение със свое решение 36-1/28.072022 г“, се казва в резолюцията на  прокуратурата.



Със сигнала на съветниците се иска да бъде направена проверка за законосъобразност на издаденото разрешение за строеж №113/29.05.2023 год. И тук прокуратурата е категорична, че разрешението за строеж е издадено от компетентен орган  не са установени обстоятелства, сочещи неговата нищожност.


Именно решението за отпускане на аванс за начало на строителните дейности за ремонт на центъра се превърна в ябълка на раздора в ОС. Последваха обяснения и позиции в медиите.  И в края на май се стигна до решението на ОС, с което се дава разрешение за стартиране на първия етап от ремонта на центъра на град Добрич. То бе подкрепено с гласовете на на Местна коалиция ДБГ, БСП, ВМРО и НФСБ.