Dobrich Online Виж пълната версия

Пожар унищожи дома на осемчленно семейство от село Зограф. Търсят помощ от добри хора

2023-07-30 06:32:04

Инцидентът възниква на 26 юли, сигналът в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е получен минути след 20.00 часа. Поради забавена, според семейството, реакция от страна на спешния телефон 112, цялата им къща е изгоряла

Пръв пламъците в къщата вижда Ерол Али Демир. Първите му действия са да извади всички свои близки, които са се намирали в момента в дома им, след което се обажда на телефон 112. Първоначално никой не вдига, междувременно се събират и други хора от селото, а пламъците все повече се разрастват. Всички започват да звънят на спешния телефон, откъдето се оказва, че подават информацията за пожара към съответната служба със закъснение от повече от 30 минути. Екипите на Пожарната служба в Генерал Тошево се отзовават изключително бързо и в продължение на четири часа се борят с огнената стихия, но къщата изгаря напълно и нищо от нея не е спасено.


Семейството споделя, че са останали с дрехите на гърба си, изгорели са всичките им документи, както и храната, шишетата и бибероните на децата. В момента 6-мата възрастни и двете деца – бебе момиченце на 6 месеца и момченце на 2 годинки, са подслонени в техни съседи. Така общо 11 човека си поделят две стаи. „Спим по земята, който където намери място, но това не е страшното. Страшното е, че всичко, което имахме, вече е изгубено в пламъците. Остава ни надеждата да има добри хора, които да ни помогнат“, споделя дъщерята на Ерол Али Демир и майка на двете малки деца Анита. Тя допълва, че не пожелава на никого да се случва подобна трагедия. Жената е притеснена как ще успява да се грижи за децата си и разказва, че докато къщата е била все още в пламъци, децата са започнали да плачат от глад и като че ли тогава едва е осъзнала, че вече нямат нищо.


Работодателят на Ерол Али Демир Виктор Русев е поел ангажимента да намери квартира за семейството. Трудностите идват от това, че щом кажат, че става въпрос за 8 човека всеки отказва. 



В помощ на семейството ще се включи и кметът на село Зограф – Антон Атанасов, който заяви, че заедно с ОС на БЧК Добрич ще подсигурят необходимите консумативи от първа необходимост през следващата седмица. 


„Много е страшно! Случилото ни се е наистина много страшно, но важното е, че всички сме живи и здрави“, споделя съпругата на Ерол Али Демир Мая Обретенова, която се грижи  и за сестра си и е неин социален асистент.  


Семейството очаква комисия да извърши оглед на къщата, за да се прецени какъв ремонт е необходим. Ще има нужда от строителни материали, дограма, мебели, техника и се надяват да има добри хора, които да им помогнат финансово или с труд, защото да се върнат отново в тяхната си къща не е по финансовите им възможности. За децата са необходими памперси, адаптирано мляко, дрешки, шишета, биберони и др. Всеки, който иска да помогне на семейството, може да се свърже с кмета на село Зограф Антон Атанасов или да потърси Ерол Али Демир.