Dobrich Online Виж пълната версия

Доц. Бони Петрунова от днес е Почетен гражданин на община Каварна

2023-07-31 14:43:51

Това стана с решение на ОС на община Каварна

Докладната за удостояването  на доц. д-р Бони Петрунова със званието „Почетен гражданин на община Каварна“ бе внесена от кмета на общината Елена Балтаджиева. Удостояването със званието е за значителен принос в областта на културата и за съхраняване на българския дух и историческото наследство на каварненския край, както и 20 години от възстановяването на археологическите разкопки на Калиакра - столица на Добруджанското деспотство.


Доц. Петрунова е  директор на НИМ, бивш зам. министър на културата, бивш заместник-директор на Национален Археологически Институт с Музей към Българска Академия на Науките, осем години е ръководител на Секция по средновековна археология при НАИМ-БАН.


Доц. Петрунова е ръководител на повече от 60 археологически експедиции – теренни проучвания и разкопки, както и на различни проекти, свързани с археологически проучвания, туризъм, популяризиране и опазване на българското културно-историческо наследство.Интересите на доц. Петрунова са насочени към историята от периода на Второто българско царство, крепостното строителство, погребалните обреди и култовите практики от късното средновековие. Във връзка с това е реализирала проекти за проучване и опазване на паметници от този период, сред които са: крепостите, Калиакра, Лютица, Урвич, Цепина, Хоталич, Перистера. Тя е автор на над 200 книги, статии, монографии, научно-популярни публикации