Dobrich Online Виж пълната версия

1 – 7 август – Световна седмица на кърменето

2023-08-02 05:17:24

Световната седмица на кърменето се провежда всяка година през първата седмица на август с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и министерствата на здравеопазването в различни страни и партньори от гражданското общество

Тазгодишното мото е: „Да направим така, че кърменето да работи“. Темата е насочена върху кърменето и трудовата заетост на майката и предоставя възможност за застъпничество за основните права на майчинството, които работят в полза на кърменето – отпуск по майчинство и възстановяване на същото работно място след това. 


По данни на СЗО:


•Повече от половин милиард работещи жени не се ползват от основна защита на майчинството в националните закони;


•Само 20% от държавите изискват от работодателите да осигурят на служителките платени почивки и условия за кърмене или изцеждане на мляко;


•По-малко от половината бебета под 6-месечна възраст са изключително кърмени.


•Съчетаването кърменето и работата, кара обществата да работят! Кърменето осигурява жизненоважни ползи за здравето и храненето на децата и има положително въздействие през целия живот, то изгражда по-здраво население – и работна сила – за бъдещето.


•Жените не трябва да избират между кърменето на децата си и работата си. Подкрепата за кърмене е възможна независимо от работното място, сектора или вида на договора.


•Ефективната защита на майчинството подобрява здравето на децата и жените и насърчава кърменето. И въпреки това в момента повече от половин милиард работещи жени нямат достъп до жизненоважни грижи за майчинството; много повече се оказват без подкрепа, когато се върнат на работа.


•Всички жени навсякъде – независимо от работата им – трябва да имат


oНай-малко 18 седмици, за предпочитане повече от 6 месеца, платен отпуск по майчинство;


oПлатен отпуск за кърмене или изцеждане на мляко при връщане на работа;


oГъвкави опции за връщане на работа.


Защо кърменето е важно за здравето?


Кърменето носи значителни ползи в много и различни аспекти – здравен, личностен, социален, икономически и екологичен – като по отношение на здравето ползите му са особено категорични. Макар съвременното развитие на науката да предоставя и други възможности за храненето на бебето, кърменето продължава да бъде не просто по-добрият здравен избор, а биологичната норма за хранене на малкия човек. Уникално съчетаните за всяко бебе хранителни, растежни и имунологични фактори в кърмата на неговата майка остават незаменим фактор за оптималното му развитие. 


Естественото хранене, особено когато е достатъчно продължително, е предпоставка за здравето и благополучието както в детска, така и в зряла възраст. В ранните месеци и години липсата или недостатъчната продължителност на кърмене подлага децата на повишен риск от развитие на стомашно-чревни, респираторни и ушни инфекции. Освен преки, според различни научни данни, има и дългосрочни ефекти – кърменето има значима връзка с превенцията на редица социалнозначими заболявания в детството и в по-късна възраст: астма, алергии, затлъстяване и диабет тип 2, левкемия, сърдечносъдови заболявания.


За майката също има немалко здравни ползи от кърменето и намаляване на рисковете за развитието на определени заболявания, като продължителността му също увеличава превантивния ефект. Кърменето е превенция за рак на гърдата и на яйчниците, диабет тип 2, остеопороза, сърдечносъдови заболявания. Всяка година се предотвратяват 20 000 смъртни случая на жени от рак на гърдата, благодарение на кърменето.