Dobrich Online Виж пълната версия

Национална програма ще обедини българските постижения в световната история

2023-08-02 10:22:06

Хайгашод Агасян е сред първите посланици на Националната програма „Неразказаните истории на българите“

Целта на програмата е да насърчи българските общности зад граница да систематизират националните ни постижения и следите, които сме оставили в чуждите държави.


“Само на пръв поглед тази програма е нетипична за МОН. Всъщност тя насърчава форми на извънкласна дейност и обединяването на българските общности зад граница”, каза Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката. По думите ѝ това е програма за търсенето на смисъла на родолюбието. “Искаме да насърчим българските общности и техните деца да преоткрият България чрез личната история на всяко семейство”, обясни още тя.


В рамките на програмата ще бъдат разработени и български маршрути, обединяващи знакови български места в чужди градове и държави. “Така ще проследим българската следа в чуждите държави, с които можем да се гордеем”, подчерта Наталия Михалевска.


Предвижда се работна група, включваща представители на академичните общности, Държавна агенция “Архиви”, МОН и др., да оценява постъпилите от българските общности предложения. Те ще бъдат систематизирани, архивирани и издавани.


Хайгашод Агасян подари и песен на инициативата - “Пътят на България” с пожелание да се превърне в неин химн.