Dobrich Online Виж пълната версия

В Каварна изложиха най-ценните находки, открити при разкопките на Калиакра

2023-08-07 10:11:48

Сред експонатите са Татарската плячка, катарамата от бял нефрит, както и златният пръст на Георги

Днес е открита част от изложбата "Богатството на Калиакра" в сградата на общинска администрация Каварна чрез инициативата "Музеят идва при хората".


Инициативата се поддържа вече четвърта година. Идеята на "Музеят идва при хората" е, чрез редица от изложби с археологически разкопки от нос Калиакра, да се покажат на жители и гости на Каварна, отишли в Общината, интересни артефакти от историята на нос Калиакра.


2023г. е юбилейна година, защото се навършват 20 години от възстановяването на разкопките при красивия нос Калиакра, намиращ се на Северното ни черноморие.  


За изложбата директорът на музея в Каварна Пенко Георгиев каза: "Тук показваме резултата, еманацията от 20 години работа на научния екип, работа на музейните работници, като това е само малка част от откритото.  Останалата част от експозицията може да видите в Исторически музей Каварна". 


Ръководителят на разкопките доц. Бони Петрунова разказа, че за 20 години работа на нос Калиакра, археологическият екип е събрал артефакти за цял един музей. Събрани са над 2800 предмета - всичките с висока експозиционна стойност.


"Знам, че всички сме загрижени, всеки мисли за бита си. Но тук зад мен има много красиви предмети, които показват един друг свят, в който мисля, че ще ви е любопитно и интересно да се гмурнете. Да го видите, да го съпреживеете така, както ние сме го съпреживели през тези години" - каза доц. Петрунова.