Dobrich Online Виж пълната версия

МК ДБГ, НДСВ, ССД, ГН: Чии интереси защитава новият областен управител Йорданка Костадинова?

2023-08-11 15:25:23

На фейсбук страницата си Местна коалиция ДБГ, НДСВ, ССД, ГН е публикувала позиция, относно върнати от Областния управител на Добрич Йорданка Костадинова решения на Общинския съвет на Добрич

 


Позицията на Местната коалиция ДБГ, НДСВ, ССД, ГН  публикуваме без редакторска намеса:


Областният управител на Добрич Йорданка Костадинова, с мотив, че Общинският съвет, по закон, няма право да приема нов общински дълг 39 месеца след неговото избиране, е върнала решение, което позволява ремонтирането на 5 важни за Добрич улици, сред които и Хан Тервел.


Дългът, който Костадинова смята за нов, е разрешен с решение на Общински съвет от 29.06.2021 г. С върнатото от нея решение се разширява единствено обхвата на дейностите – включена е възможността за ВиК ремонт. Това ясно е записано в докладната записка – добавят се дейности, а не се увеличават сумите. Там няма нито дума за нови средства или каквото и да е действие, което може да се определи като „поемане на нов дълг“. Размерът и параметрите остават същите.


Ремонтът на улица „Хан Тервел“ трябваше да започне още в началото на август, но след решението на Костадинова се спира за неопределено време.


 


Към днешна дата спира ремонта на улици "Хан Тервел", "Вардар", част от ул "Генерал Колев", участъците на "Л.Каравелов" и "Сан Стефано", които водят към Градската градина и "3-ти път".


Г-жа Костадинова, позовавайки се на същите мотиви, е върнала за ново гласуване и решението, с което се разрешава общинското дружество „Индустриален парк“ град Добрич да тегли кредит в размер на 530 000 лева за прединвестиционно проучване. Това е необходимо, за да може да бъдат отпуснати средства от държавата за реализиране на този парк. С това свое действие г-жа Костадинова проваля възможността Добрич да получи 40 милиона лева за довеждаща и вътрешна инфраструктура. Срокът за това е 2 ноември. 40 милиона за бизнеса на Добрич и за гражданите в района, а не за кмета или общинските съветници.


В докладната ясно е записано, че „Фонд ФЛАГ“ ще бъде партньорът, който ще осигури средствата. В закона за общинския дълг, на който се позовава Костадинова, изрично е описано, че средствата, отпуснати от този фонд, са изключение и могат да се сключат и след изтичането на 39-месечния срок /Чл.17а ал.2 от Закона за общинския дълг/. Това прави решенията на г-жа Костадинова за връщане на двете докладни абсолютно незаконни и преднамерени.


Чии интереси защитава г-жа Костадинова? Реализирането на Индустриалния парк би отворило много работни места в града ни. Кой има интерес това да не се реализира? Това не са гражданите на Добрич!


До този момент г-жа Костадинова, която живее във Варна, е твърдяла, че ще защитава интересите на града. Призоваваме я да не пречи на ремонтирането на улици и реализацията на толкова важен проект за нашия град като Индустриалния парк.