Dobrich Online Виж пълната версия

Областният управител оспорва две решения на ОС Добрич в съда

2023-08-26 08:07:36

Областният управител: Връщането и оспорването по съдебен път на две решения, които станаха обект на внимание в последните дни е продиктувано от това, че законът не е спазен

Добрич онлайн потърси и позицията на Областния управител, относно върнатите две решения на ОС, приети в края на юли. Публикуваме отговора на Областния управител без редакторска намеса:


С така гласуваното решение №52-17 от проведеното през месец юли заседание на Общински съвет град Добрич за добавяне на нови дейности, е нарушен Законът за общинския дълг, защото в него не е предвидена възможност да се извършват промени при вече поет дългосрочен дълг. По този начин се нарушава член от Закона, според който Общинският съвет не може да приема решения за поемане на дългосрочен общински дълг след изтичането на 39 месеца от неговото избиране.


Другото спорно решение се отнася до теглене на кредит от фонд „Флаг“ за проектиране на индустриален парк. Тук отново има нарушение на закона, което е описано в мотивите за връщане.


Според чл. 21, ал. 1, т. 10 Закона за местно самоуправление и местна администрация, Общинският съвет взема решение за поемане на общински дълг чрез сключване на договори за заем. Поемането на общински дълг чрез сключване на договор за заем не може да се извърши свободно от общинския съвет. То следва да е подчинено на изискванията на Закона за общинския дълг /ЗОД/. Поемането на дългосрочен общински дълг е разписано в чл.14 и чл.15 от ЗОД, като предложението за поемане на дългосрочен дълг трябва да отговаря на определени условия и да е подложено на обществено обсъждане.


Съгласно чл.17а, ал.1 от Закона за общинския дълг, общинският съвет не може да приема решения за поемане на дългосрочен общински дълг след изтичането на 39 месеца от неговото избиране. С решение № 52-23/25.07.2023г. на Общински съвет гр. Добрич, с което търговско дружество „Индустриален парк Добрич“ ЕООД и Община град Добрич, в качеството на Солидарен длъжник поема дългосрочен дълг е прието след изтичането на 39 месеца от избирането му.