Dobrich Online Виж пълната версия

Пленерът „Хартията - Дом за спомени“ на Художествената галерия започва днес

2023-09-01 09:53:01

От днес до 7 септември 10 автори ще работят при отворени врати в Галерията. Посетители могат да наблюдават художниците в действие, да се запознаят и разговарят с тях и да попият от творческата атмосфера

На откриването на събитието присъства екипът на Галерията, кметът на Добрич Йордан Йорданов, д-р Емилия Баева и още хора, допринесли за осъществяването на проекта.


Тази година Пленерът е под наслов „Хартията - Дом за спомени“. Той е основен акцент в честванията на 60-годишнината на Галерията. 


„Избрахме името да бъде обвързано с тази годишнина.. От чисто философска страна, съхраняването на спомените е една от основните функции на хартията. Чрез нея, Слава Богу, продължаваме да съхраняваме действително паметта на поколенията“ – обясни директорът на Галерията Недко Недков. 


Участници в тазгодишното издание са Валентин Асенов – Хъкъла, Вержиния Маркарова, Деси Денева, Николай Тодоров, Кая Ценкуловска, Милена Алджабари, Павлина Сърбова, Тодор Овчаров, Янко Ненов и Yuelai Ruan от Китай. От края на пленера до края на месец септември творбите могат да бъдат разгледани. 


„Тези опити, които Недко и неговият екип правят през последните месеци и години е да изградят положителния и добрия имидж на Галерията. Няма нужда се върви с големи крачки. Има нужда да се върви стъпка по стъпка и в правилната посока. Затова искам да ги поздравя, защото те правят наистина много правилни неща за да изградят един добър имидж“ – изрази подкрепата си Йордан Йорданов.