Dobrich Online Виж пълната версия

Националната литературна награда „Дора Габе“ ще бъде връчена на 26 септември

2023-09-01 13:36:56

Днес обявиха номинациите за Националната литературна награда "Дора Габе". Престижната награда се връчва на всеки 5 години. Това издание на наградата е посветено на 135-годишнината от раждането на поетесата Дора Габе

 


Вчера (31 август) беше последният ден за номинации. Връчването на наградата ще бъде на 26 септември в 18:00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. 


Номинирани за награда са Стефан Цанев – поет, автор на белетристични романи и драми, Надя Попова – журналист, поет, преводач е с две номинации и Янислав Янков – поет и писател.


Отличията са в две категории – за превод и за популяризиране на творчеството на Дора Габе. За превод няма номинации, а за популяризиране са номинирани издателство „Български писател, Марина Константинова и Катя Зографова. Спечелилият наградата ще получи 2 000 лв., а носителите на отличия – 1 500 лв.


Комисия, назначена със заповед на Община Добрич, ще заседава на 9 септември с председател д-р Емилия Баева. Тогава ще бъде взето решението на кого ще бъдат връчени наградата и отличието. Решението ще бъде гласувано на следващото заседание на Общинския съвет. 


Носители на НЛН „Дора Габе“ са: Елка Няголова (2003), Лиляна Стефанова (2008), Рада Москова (2013) и Камелия Кондова (2018). Носители на Отличие са: Издателска къща „Пламък“ с директор Георги Константинов, Иван Атанасов, Леда Милева, Петър Крумов, Славянска литературна и артистична академия, Драгни Драгнев.