Dobrich Online Виж пълната версия

Десетки рибари от Северното Черноморие блокираха пътя до Болата

2023-09-02 10:36:20

Причина за недоволството са санкциите, които ги грозят, пускай лодките си в морето от залива

Малко преди началото на протеста, десетки коли с колесари и лодки се събраха на изхода на каварненското село Българево в посока Болата. И за кратко блокираха пътя, който освен към залива, води и към нос Калиакра.


 


С надути клаксони поеха в посока Болата и спряха колите на шосето, като на практика по този начин блокираха и пътя, който води към залива. Блокадата остана близо 2 часа. Недоволните отново повториха исканията си - да не бъдат санкицонирани от властите, докато не бъде изградено съоръжение за пускане на лодките в морето.




Протестиращите  обясниха, че преди години там е имало рибарски пристан, на който са спирали кораби. А сега нямат възможност дори да пуснат лодките си, тъй като единственият възможен вариант е да преминат с колите през пясъчната ивица. Болата е единственото безопасно място в Каварненско, категорични са рибарите. А организаторът на протеста, Виктор Лучиянов отново повтори, че не са екопрестъпници, а като граждани на държавата, трябва да имат достъп до морето. Ако исканията им не бъдат чути, рибарите са готови и на следващ протест.