Dobrich Online Виж пълната версия

Рибари от шест области подготвят пореден протест тази събота

2023-09-05 07:14:36

Тяхното искане е заливът „Болата“ да остане като място за пускане на плавателни съдове със спортна или риболовна цел

Рибарите планират да проведат пореден протест тази събота. Сборното им място е на главния международен път I-9, на първия вход за Каварна, в 10.30 часа. Те са категорични, че имат правото да не са съгласни с опитите да се промени предназначението на брегозащитните бетонни съоръжения на залива „Болата“ и изказват възмущението си от пълната абдикация на държавата по поддръжката им. 


Техните искания са възстановяване на стария или изграждането на нов слип, който да позволи безопасно и безплатно пускане на малки плавателни съдове в морето, както и преустановяването на санкциите срещу граждани, ползващи залива като място за риболовстване. Те настояват и за забрана за паркиране на МПС, кемпери, фургони и палатки върху пясъчната ивица и определяне на специални зони за къмпингуване. Според рибарите трябва да бъдат обособени зони за паркиране, да се изградят душове, тоалетни и други удобства за плажуващите. 


„До днес всички властимащи се правят ,че нищо не се е случило, нямат очи да видят и уши да чуят….жалко!!!“, споделя любителят рибар от Балчик Виктор Лучиянов. Очаква се протестът да бъде подкрепен от рибари от областите Добрич, Варна, Силистра, Шумен, Разград, Търговище. 


На протеста те канят и депутатите от област Добрич, областния управител Йорданка Костадинова и кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева.


Припомняме ви, че миналата събота рибари блокираха пътя от с. Българево към залива "Болата" със същите искания и заявиха, че ако в рамките на тази седмица няма реакция от държавата, ще продължа с гражданското си недоволство.