Dobrich Online Виж пълната версия

Добрич отбелязва 107 години от Добричката епопея и 83 години от подписването на Крайовския договор

2023-09-07 05:23:01

Днес отбелязваме две важни годишнини от историята на Добруджа

Добричката епопея от 5 до 7 септември 1916 г. е сражение от Първата световна война. В него части от III българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.


Крайовската спогодба е договор, подписан в град Крайова на 7 септември 1940 г., между Царство България и Кралство Румъния. За осъществяването му са съдействали всички велики сили, участващи във Втората световна война, като измежду тях особена тежест при преговорите и крайния резултат имат Германия, СССР и Италия. Това е единственото трайно териториално разширение на България от периода на Втората световна война.


Добричлии ще отдадаг почит днес на Военното гробище и паметника на ген. Иван Колев.


В 09:00 часа на Военното гробище ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени цветя. 


Това е най-голямото гробище в страната, запазено от времето на Първата световна война. Гробището е уникален паметник на културата, свързан с боевете за града през 1916 г. В него са погребани над 3000 воини от седем националности (българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи) от четири вероизповедания.


Военното гробище музей обявява ден на отворените врати от 09:00 до 16:00 часа.


В 10:00 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година.