Dobrich Online Виж пълната версия

Добричлии сведоха глава пред паметника на ген. Иван Колев

2023-09-07 09:14:11

Днес добруджанци отбелязват 107 години от Добричката епопея и 83 години от подписването на Крайовския договор, върнал в пределите на България Южна Добруджа

Седми септември е паметна дата в историята на Добруджа и заслужава да бъде официалния празник на гр. Добрич, категоричен е генерал-майор Явор Матеев, който всяка година полага цветя на гроба на своя прадядо, участвал в битките от Добричката епопея. „На 7 септември е победата при Добричката епопея, бъдете сигурни, че неслучайно са подписали 24 години по-късно през 1940 г. Крайвоския договор на същата дата. Аз апелирам да се помисли дали това не е по-добрата дата за празник на гр. Добрич“, посочи Явор Матеев. Той пожела на добричлии да са живи и здрави, да тачат традициите и да идват на отбелязването на тези славни годишнини.



Кметът на Община Добрич Йордан Йорданов заяви, че седми септември е символна дата за добруджанци. „През 1916 г. ген. Иван Колев и неговата конница успяват да отблъснат врага и да запазят пределите на Южна Добруджа, но за съжаление загиват 1013 войници и офицери, които почитаме днес“, посочи Йордан Йорданов. По думите му с много кураж и знание един български генерал успява да отблъсне всички, които искат да сложат ръка върху нашата земя и на нашия род и родина.



Общественици, политици, управници и граждани запазиха едноминутно мълчание и поднесоха цветя на паметника на ген. Иван Колев.