Dobrich Online Виж пълната версия

Рибари от Крайморска Добруджа и съседни области протестираха за пореден път днес

2023-09-09 09:00:37

Те настояват за свободен достъп за пускане на лодки през залива „Болата“ и спиране на санкциите спрямо тях

За втора поредна събота десетки рибари с автомобили и колесари с плавателни съдове се събраха на протест, за да отстояват правата си за достъп до морето на залива „Болата“, както са го правили десетки години. Поводът за недоволството им са зачестилите санкции спрямо тях. За кратко те блокираха международния път I-9, след което проведоха шествие.


Според протестиращите всеки от тях има право да влиза в морето и се заканиха, че ще отстояват правата си докрай. 


Техните основни искания са три – изграждане на хелинг и слотове за влизане с плавателни съдове в морето в края на залива, което, по думите им ще заеме едва 1% от пясъчната ивица, преустановяване на практиката за паркиране на автомобили, кемпери и каравани върху пясъка от туристите, изграждането на буферен паркинг, както и построяването на хелинги и слотове по Северното Черноморие, тъй като към момента „Болата“ е единственото безплатно, безопасно и възможно място за пускане на лодки на север от КК „Златни пясъци“.


В подкрепа на протестиращите рибари дойде и кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева. Тя заяви, че е провела поредица от срещи с ангажираните институции. Според нея не е коректно да не се обръща внимание на всички останали кемпери, каравани и автомобили, спрени директно върху пясъчната ивица, а да се глобяват рибарите, които искат да влязат в морето за няколко часа. Отправено е предложение за изграждането на паркинг с капацитет от 70 коли. „Не може най-известният залив никой да не може да го види и всеки, който отиде, да бъде глобен“, заяви Балтаджиева. Тя настоя да се въведе ясен регламент за залива „Болата“, за да се спре с този хаос. 


Областният управител на Добрич Йорданка Костадинова, поканена да подкрепи исканията на рибарите, не присъства на протеста. 


При липса на реакция от страна на институциите рибарите са категорични, че ще продължат с протестите си и ако трябва те ще се преместят на жълтите павета в София, където ще поискат оставката на министъра на околната среда и водите Юлиан Попов.