Dobrich Online Виж пълната версия

„Задържане под стража“ и изземване на автомобила искат от прокуратурата за мъж, шофирал с 2.47 промила алкохол

2023-09-27 12:03:50

Мъжът е предизвикал пътнотранспортно произшествие, напуснал е мястото на инцидента и впоследствие е бил задържан от полицията. Той е в изпитателен срок по предходно осъждане за същото престъпление.

43-годишният С.С. от Добрич е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Добрич, след като е бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК. - управление на МПС след употреба на алкохол при повторност. 


Обвиняемият бил задържан на 26 септември 2023 година пред жилищния блок, където живеел, след като причинил ПТП с материални щети и избягал от местопроизшествието. При извършената от полицейските органи проверка било установено, че С.С. е седнал зад волана, след като е консумирал алкохол. Техническото средство отчело концентрация от 2,47 промила в издишания въздух. Взета му е и кръвна проба. 


43-годишният добричлия е задържан за срок до 72 часа от наблюдаващия случая прокурор, който ще внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. Освен това Районната прокуратура ще поиска от съда да бъде наложена обезпечителна мярка „запор“ върху лекия автомобил, с оглед последващото отнемане в полза на държавата, съобразно измененията в НК.


Към момента МПС, с което била причинена катастрофата и било извършено законовото нарушение, е иззет, съгласно утвърдените методически указанията на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с упражняването на прокурорските правомощия, касаещи тези изменения.