Dobrich Online Виж пълната версия

Лесовъдите алармират: Поясите с цер започнаха да съхнат

2023-10-02 12:17:27

След съхненето на ясеновите пояси, за което лесовъдите алармират от няколко години, вече се наблюдава съхнене и при цера

Според експертите причината се крие в промяната на климата в Североизточна България, дългите периоди на засушаване, необичайно високите температури през последните години и множеството вредители и болести, които бърза се развиват при отслабените пояси. Темата бе разисквана по време на работна среща на екипа от СИДП, който работи по проект „Земите и горите на орела“. По време на събирането лесовъдите от ДЛС-Балчик, ДГС-Генерал Тошево и ДГС-Добрич предложиха полезащитните пояси да бъдат извадени от сертификацията.

В хода на разговорите зам.директорът на ДЛС-Балчик инж. Радослав Радев изрази притеснението си от съхненето при церовите пояси, което изправя лесовъдите пред ново предизвикателство. Церът е местен вид и е единственият който може да се използва за залесяване според изискванията на Националния FSC стандарт на България. Радев за пореден път изложи идеята си поясите да бъдат извадени от сертификацията, защото те са линейни съоръжения и за тях много от изискванията не са приложими.

Особено сега, когато има съхнене при основни местни видове, трябва да се мисли за залесяване с други дървесни видове, които са по-устойчиви на климатичните промени, дългите засушавания и множеството вредители, чиито брой се увеличава през последните години, категорични са лесовъдите.

В края на срещата всички участници се обединиха около идеята поясите да бъдат изключени от сертификацията, като се направи официално искане за това. Радев допълни, че дървесина добита от поясите не се експедира към заводите, така че никой няма да загуби от тази промяна, а новите пояси ще могат да се създадат с по-устойчиви видове.