Dobrich Online Виж пълната версия

Ученици от Сърбия и Турция бяха на петдневна визита към СУ „Никола Й. Вапцаров“ по програма Еразъм

2023-10-21 09:04:44

СУ „Никола Й. Вапцаров“ беше домакин на дейностите по проект „Steam For Climate Change-STEAM4CC“, които се реализират по програма Еразъм+

В рамките на петдневна визита, гостуващи партньори на българското учебно заведение бяха още две училища, съответно от град Бодрум (Турция) и град Власотинци (Сърбия).

Проектът е посветен на промените в климата, а темата на срещата в град Генерал Тошево беше свързана с възобновяемата енергия. Гостуващите ученици и техните преподаватели от Бодрум и Власотинци се включиха активно във всички събития от програмата. Тя беше разнообразна и включваше занятия в STEM-центърa в учебното заведение, разглеждане на забележителности в района, участие в семинари, арт-работилница, образователни състезания и други.

В рамките на събитието бяха посетени и разгледани градовете Генерал Тошево, Добрич и Каварна, село Красен и язовир Дрян, Регионалният исторически музей в областния център, нос Калиакра и ветрогенераторния парк „Свети Никола“.   

Всички участници имаха възможността да посетят сградата на Общинска администрация, град Генерал Тошево. Там те се запознаха с кметския екип и научиха от него повече подробности за историята на града и общината. По време на срещата учениците научиха по какъв начин нашата община се бори с климатичните промени, как и къде се използва възобновяема енергия и защо е толкова важно да се дава гласност на проблемите, свързани с променящата се природа и негативните последствия от това върху живота ни.

В края на проекта всички участници в него създадоха уникален макет, пресъздаващ централната част на град Генерал Тошево, с всички ключови сгради и места в него.  

Това е първата среща по проект „Steam For Climate Change-STEAM4CC“. Следващото събитие ще се проведе през месец март 2024 г. в град Власотинци, а заключителната среща ще бъде в Бодрум през ноември същата година.