Dobrich Online Виж пълната версия

Бойко Борисов, ГЕРБ: България е на газовата карта. Хората ще печелят по 3 милиарда от построеното от нас

2023-10-22 16:35:31

Бойко Борисов днес беше в Добрич за среща със симпатизанти за партията и да подкрепи кандидатите за кметове от областта

Пред препълнената зала със симпатизанти на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че благодарение на тяхното управление, България е на газовата карта. 
„Спомняте си, когато и президентът Путин, и Лавров казаха, че заради мен България ще загуби всичко. Напомням на нашите критици тогава, че руският газ минаваше през Турция и Гърция, и отиваше за Европа“, каза Борисов. Той подчерта, че на фона на стратегиите на съседните ни държави, България остава само клиент. „Затова ние вложихме много, много енергия да не ни изхвърлят от газовата карта“, посочи той. 
Лидерът на ГЕРБ разказа, че когато връзките с Турция, Румъния и Гърция са спрени, е била налице съпротива от компаниите, които пренасят газ, тъй като те идват именно от същите държави. „За нас не оставаше нищо, освен да плащаме. Тогава направихме най-мощната компресорна система на балканите. 80% е ваша. Най-добрите американски компресори са разпръснати в цяла България. Могат да тласкат газа във всички посоки и го правят в момента“. 
Борисов казва, че най-големите критици на партията сега слагат върху построения от ГЕРБ поток 20 лв. на мегават/час, което прави над 2 милиарда на година. „И това е 100 % собственост на българите, на вас. Не допуснах никой да вземе проценти от вас, да вземе комисионни от вас. Цялото трасе, което обслужват „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“, са 100% държавна собственост на българската държава…И България е на газовата карта, в момента всички зависят от нея“. 
Лидерът на ГЕРБ обясни, че животът на Балкански поток е 75 години, от които са минали само 3, а устройството е вече изплатено наполовина. А с новите такси, които ще бъдат прилагани от следващата година, следва още печалба. Борисов изтъкна, че над 210 милиарда ще влязат в джобовете на българите.
Според Бойко Борисов дерогацията на руски петрол трябва да отпадне. По думите му това няма да повлияе на цените на горивата у нас. „Задавам следния въпрос: Вече години, когато имаме дерогация, поевтиняха ли ви нафтата и бензинът? Или цените растат непрекъснато?“. 
Намеренията на ГЕРБ са да предложат да няма дерогация. „Прави ми впечатление, че месеци наред нашето правителство абсолютно нищо не прави срещу „Лукойл“. Петролът е същият, цените - до небесата пак“. Борисов отбеляза, че се очаква българите да печелят по 3 милиарда лева от построения Балкански поток. „А от „Лукойл“ досега от вашите джобове са излезли 3 милиарда, само че долара“, заключи лидерът на ГЕРБ.   
Бившият премиер обясни, че партията никога не се е интересувала от сделки, независимо какви са те и с кого се сключват. Той казва, че нищо друго не интересува партията, освен цените на горивата да върнат старите си, нормални стойности. „В момента ви взимат 70 стотинки повече от джобовете. Това мога да кажа. Пък всеки да си направи изводите“, добави Борисов.
Борисов припомни за двата случая, в които правителства, на които е бил начело, са били в дефицит. „Първо - 2013 година, когато удариха КТБ. Бяхме на дефицит, за една година го преодоляхме и на следващата вече излязохме на излишък. При Ковид кризата излязохме на дефицит, защото вместо НАП да събира данъци, тя стана разплащателна агенция. Тогава отидохме на 2% дефицит, защото вие си седяхте вкъщи, бяхте затворени, за да оживеем през Ковид и бълвахме пари в бизнеса, за да стои затворен“. За разлика от тогава, сега Борисов казва, че вече 3 години правителството е с 3% дефицит, а народът е свикнал с тази дума и я смята за хубава. „Не, тя е изключително лоша и пагубна. Това означава дефицит в джоба на българите с над 5 милиарда лева. Когато тези хора искат повече пари, те само ще увеличат дефицитите. Това е пагубно“.  
Ограничения, харчове, липса на финансова дисциплина – така Бойко Борисов оценява управлението на сегашното правителство. „Господ ми е свидетел - не очаквах, че държавата може да отиде чак до там“. 
Борисов сподели, че вчера Кирил Петков е отбелязал, че правителството се справя добре със земеделците и миньорите. Лидерът на ГЕРБ напомни, че вземането на решението да се откаже ангажиментът за украинското зърно е било много трудно, но е било с идеята „ударът“ да не падне върху министъра на земеделието и правителството, в името на доброто партньорство.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!